Gde se nalazimo:

Dobrodošli na prezentaciju sela Gračac

Gračac je naselje u opštini Vrnjačka Banja u Raškom okrugu. Prema popisu iz 2002. godine bilo je 2011 stanovnika (prema popisu iz 1991 godine bilo je 2045. stanovnika). Čine ga dve fizionomske celine: Donji i Gornji Gračac. Nalazi se u dolini Zapadne Morave, i pruža se do padine planine Goč. Od Vrnjačke Banje je udaljeno je 10 km.

Kroz atare sela prolaze značajne saobraćajne komunikacije, magistralni put Kraljevo-Kruševac, kao i železnička pruga Požega-Stalać. Broj zadnje pošte je 36215, Podunavci, Srbija. Površina seoskog atara iznosi hektar 3411. Seoska crkva nosi ime Svetog Save, a seoska slava je Sveta Trojica. Selo je ekonomski nerazvijeno i u fazi je demografske starosti. Po određenim istoriogeografskim podacima, najraniji pravoslavni religijski objekat, koji je postojao na mestu današnje crkve, potiče iz 12. veka.

Toponim Gračac je nasatao od reči Gradac (grad, utvrđenje). Prema istoriskom predanju na teritoriji današnjeg sela se još u doba rimskog carstva razvilo naselje, aproksimativno u 2. veku, upravo oko vojnog utvrđenja, duž puta (preko militarus) Beograd-Niš, koji je u to vreme prolazio tom buy Valium Australia teritorijom. Ovu teritoriju do nekle potkrepljuje i otkriće ostataka temelja objekta, na mestu Ćelije, u gornjem delu sela, koga je Feliks Kanic označio kao rimski kastrum.

U naselju Gračac živi 1600 punoletnih stanovnika, a prosečna staros stanovništva iznosi godina 41,5 (40,5 kod muškarac i 42,4 kod žena). U naselju ima 652 domaćinstva, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 3,08. Ovo naselje je velikim delom naseljeno Srbima.

Za početak, pogledajte našu kraću video prezentaciju: